De rutiga flanellskjortorna med de svarta kängorna, de trasiga jeansen och det smutsiga håret. Ja den gemensamma nämnaren för dessa attribut, är grungen som föddes i samband med bandet Nirvana och Kurt Cobain som frontfigur.
Denna musikstil och det tillhörande modet startade sin resa redan 1991 i samband med det släppta albumet ”Nevermind”. Även andra band var snabba att haka på trenden och grupper som Pearl Jam, Alice in Chains och Soundgarden var också flitiga förespråkare för grungen.
Grunge-stilen
Sedan dess har grungen som musikstil dött ut en aning och lämnat plats för
efterkommande musikstilar. Grungen som klädstil var dock länge populär på 90-talet men intresset svalnade. Dock har den nyligen gjort comeback och syns mer än ofta både i de stora klädkedjorna och på catwalken under modeveckorna. Grungen blev en motreaktion till den annars ganska städade pop-looken som syntes på gatorna i L.A där man hade slickat hår, snygga smycken och ett glamouröst smink.
Grungen – en billig stil
Det positiva med grungen och en anledning till att den slog igenom som den gjorde, är att det alltid gick att finna kläder som passade, i garderoberna, hur fattig eller rik man än var. Allt som var osmickrande lade grunden för grungen och det var just det fina med stilen.
Undangömda gamla skjortor som inte längre användes annat än till att måla huset eller snickra på stugan, var alltid tillgängliga och ett par trasiga jeans var redan inne sedan länge, på grund av 80-talets stil och mode. Gamla kängor som kunde köpas på second hand eller lånas av ett syskon/förälder, fanns det heller ingen anledning till att inte hitta så vips hade man den ultimata grunge-looken som inte behövde kosta mer än några kronor. Den var också perfekt för att provocera och opponera sig mot rikemansvärlden och även rikemansbarn anammade grungen för att sätta sig upp mot sin omgivning.